Informații utile în bucătărie
Sunt multe lucruri pe care trebuie
să le știm atunci când ne apucăm de gătit. Majoritatea le învățăm pe parcurs,
după ce-am experimentat atât succesul cât și eșecul, dar sunt și informații pe
care le putem afla înainte de a ne pune mâinile în cap și de a ne declara
incapabili.
Informații utile
- Dacă mai aveți nevoie de ulei în tigaia care este deja pe foc, turnați câte puțin pe marginea interioară a vasului pentru ca acesta să se încălzească până ajunge la alimente.
- Pentru a scăpa de excesul de grăsime din farfurie folosiți gheață. Grăsimea se va strânge în jurul cubului de gheață și astfel se va putea înlătura ușor.
- Dacă mâncarea este prea sărată adăugați o felie de cartof crud care va absorbi sarea.
- Pentru ca mâncarea să nu se lipească nu o puneți rece într-o tigaie fierbinte și evitați să folosiți tigăi care nu sunt perfect curate.
- Pentru a desăra icrele, puneți-le într-un tifon și apoi lăsați-le în lapte sau apă rece apx o oră.
- Intensitatea usturoiului și a cepei se va reduce dacă vor fi sotate timp de câteva minute în ulei de măsline sau unt. Ceapa călită are gust mai bun dacă în uleiul încins, înainte de prăjire, este adăugată puțină făină. Ceapa se caramelizează mai repede dacă este adăugat puțin bicarbonat de sodiu în tigaie.
- Dacă vreți doar cartofi fierți, nu-i curățați de coajă. Spălați-i bine și apoi puneți-i la fiert. Coaja se va desprinde cu ușurință în momentul în care au fiert. Pentru ca piureul să aibă o textură pufoasă, cartofii fierți se scurg de apă și se pun într-o oală încinsă sau într-un vas închis ermetic unde se lasă apx. 5 minute.
- Carnea la grătar iese mai bună dacă este scoasă din frigider cu o oră înainte de a fi pregătită.
- Șnițelele de pui ies mai crocante dacă în compoziția prin care le dați adăugați o linguriță de praf de copt. Pentru a evita absorbția unei cantități mari de grăsime, prăjiți-le în ulei bine încins.
- Carnea se sărează când a ajuns la jumătatea timpului de gătit și eventual la sfârșit, pentru a nu se împiedica rumenirea.
- Pentru o friptură de pui rumenită frumos puteți să presărați un strat subțire de zahăr praf deasupra, înainte să o băgați la cuptor.
- Pentru ca legumele să-și păstreze culoarea, imediat după ce au fiert scufundați-le într-un vas cu gheață.
- Pentru a curăța usturoiul de coajă, puneți-l într-un borcan cu capac și apoi agitați borcanul.
- Căpșunile se curăță rapid cu ajutorul unui pai iar sâmburii cireșelor se scot ușor cu o agrafă de birou.
- Pentru a evita împrăștierea verdețurilor pe tocător presărați puțină sare pe acesta înainte de a le toca.
- Pentru a obține cuburi de gheață perfect transparente, fierbeți apa înainte de a o turna în forme.
- Pentru a răcori băuturile alcoolice puteți folosi fructe congelate (căpșuni,zmeură, mure sau cireșe) astfel încât să se evite și diluarea băuturii.
- Pastele, orezul sau cartofii nu vor da în foc în timpul fierberii dacă marginea oalei este unsă cu un strat subțire de unt.
- Pilaful va fi catifelat dacă în apa în care se pune la fiert orezul se adaugă o linguriță de zeamă de lămâie. Aceasta mai are rolul de a păstra orezul întreg și alb.
- Pentru ca orezul sau pastele să fie mai puțin lipicioase, în apa în care se pun la fiert se adaugă puțin oțet.
- Pentru aluaturi de patiserie perfecte, ingredientele folosite trebuie să fie reci iar apoi aluatul trebuie ținut la frigider minim jumătate de oră.
- Pentru ca foile subțiri de aluat să nu se rupă și să fie elastice, adăugați în compoziție o linguriță de oțet de 9 grade/la 500g de făină.
- Supa bună nu este tulbure. Dacă în timpul fierberii lichidul scade, adăugați apă caldă nu apă rece. În cazul în care ați uitat să spumuiți supa, puteți înlătura spuma cu ajutorul unui albuș de ou nebătut. Iar dacă doriți ca supa să capete o culoare frumoasă puteți adăuga morcov ras, pe care îl căliți înainte în puțin ulei.
Comentarii
Trimiteți un comentariu